Soms kan je door een paar kleine aanpassingen in je dagelijkse voeding veel resultaat bereiken. Ik geef je 5 makkelijke voedingsswitches waardoor je je lichaam meer geeft van wat het echt nodig heeft. Met als gevolg: een goede weerstand om virusjes te lijf te gaan en sneller herstel van inspanningen!
Vervang alle ‘witte producten’ door volkoren producten.
Wit brood, witte pasta, witte rijst. Allemaal producten die wel vullen, maar niet genoeg voeden. Wanneer je kiest voor deze witte producten krijgt je lijf vaak een suikerpiekje, waarna een welbekende dip komt. Deze dip in je energielevel kan je verwarren met het gevoel weer trek te hebben. Met als gevolg: je gaat onnodig weer meer eten. Vervang witte producten daarom door volkoren producten. Kies voor volkoren brood, havermout, pasta en zilvervliesrijst. Volkoren producten voeden je lichaam meer en zorgen voor een langer verzadigd gevoel. Hiermee voorkom je suikerpiekjes en de neiging tot (onnodig) snaaien.
Voeg groenten toe aan je lunch of zelfs aan je ontbijt!
Heel veel mensen hebben de neiging om groenten alleen te eten tijdens het avondeten. Als je maar 1 momentje pakt om groenten te eten, is het een behoorlijke uitdaging om aan de aanbevolen 300 gram per dag te komen. Voeg daarom ook groenten toe aan je lunch of zelfs aan je ontbijt. Een havermoutje met kleine stukjes wortel erin verwerkt als ontbijt is bijvoorbeeld superlekker. Een goede kop soep bij de lunch of rauwkost op je brood of een lekkere salade met een eiwitbron als kip, zalm of peulvruchten. Het is niet moeilijk om groenten toe te voegen en het maakt de maaltijd ook nog eens een stuk lekkerder. Of snack gewoon wat komkommer, wortels en tomaatjes tussendoor. Door bewust groenten toe te voegen gedurende de dag krijg je vanzelf ook veel meer verschillende soorten groenten binnen. Extra veel vitaminen dus!
Vervang een finishbiertje met alcohol door een alcoholvrij biertje
Oké, misschien vind je dit echt geen leuke tip en ergens is het natuurlijk ook enorm voor de hand liggend. Als je een lange training hebt gedaan of een mooie wedstrijd hebt gelopen: kies dan daarna niet (direct) voor een biertje met alcohol. Dit zal je herstel niet ten goede komen. Zorg dat je eerst echt goed gehydrateerd bent, dan kan daarna een biertje met alcohol op zich wel, al is helemaal geen alcohol altijd het beste voor je lijf. Niet getreurd: een 0.0 biertje is wel enorm goed om te drinken na de inspanning. Deze bevat koolhydraten en is over het algemeen isotoon, waardoor het vocht gelijk goed wordt opgenomen. Dus: ga op zoek naar lekkere alcoholvrije biertjes en trakteer jezelf daarop!
Ontbijt als een keizer en niet als een bedelaar
Het lijkt wel of iedereen altijd haast heeft. En deze haast wordt vaak als excuus gebruik om ‘maar even snel te ontbijten.’ Met een Snelle Jelle de auto in rennen, een paar restjes van het ontbijt van de kinderen meepikken. En dan vervolgens de hele dag de neiging hebben tot snaaien. Herkenbaar? Met oma zei altijd: ontbijt als een keizer, lunch als een koning en dineer als een bedelaar. Mijn oma is 87 en enorm fit. Zorg dus dat je ontbijt echt een hele goede volwaardige maaltijd is. Daar heb je de hele dag profijt van. Een goed ontbijt bevat zowel koolhydraten als eiwitten. Hierdoor heb je lang een verzadigd gevoel en begin je de dag vol energie. Kies bijvoorbeeld voor kwark met muesli, havermout met (plantaardige) melk of volkoren brood met eiwitrijk beleg als kipfilet, hummus of pindakaas.
Eet suikerrijke voeding tijdens de inspanning en niet ervoor of erna
Dit klinkt wat gek, maar deze tip kan je wel veel brengen. Je hoeft echt niet volledig suikervrij te eten om je voeding ‘gezond’ te mogen noemen. Soms heb je gewoon echt veel zin in die snoepjes, chocolade of een stuk taart. Wanneer je voeding met veel suiker eet, krijg je daarna een suikerpik met dus die dip tot gevolg. Waardoor je blijft craven naar meer suikerrijke voeding. Tijdens de inspanning kan ons lichaam veel beter met suiker omgaan. Wanneer je dus echt graag die winegums naar binnen wilt werken of voor die mars gaat. Neem deze dan tijdens de inspanning. Dit zal niet altijd kunnen, want als je op hoge intensiteit traint kan dit best lastig zijn en maag- en darmklachten voorkomen. Maar bij een duurtraining op lage intensiteit kan het wel.
Je kunt ook kiezen voor je favoriete sportvoeding. Sportvoeding is vaak zo ontwikkeld dat het de kans op maag-/darmklachten voorkomt. En ook qua reepjes heb je repen die echt wel in de buurt komen van een Mars of Snickers. Kies bijvoorbeeld voor de Ride Bars van Powerbar of neem na de training een recoveryreep. Deze producten vervullen je behoefte aan suiker, zonder dat je dus die enorme suikerpiek krijgt!