Duursport: hoe lichter hoe beter?

Duursport: hoe lichter hoe beter?

Duursport en gewicht. Twee woorden die vaak met elkaar verbonden worden en een gevoelig onderwerp vormen. Vaak wordt geroepen dat je het best ‘zo licht mogelijk kunt zijn’. Dan hoef je die extra kilo’s niet mee te slepen en kan je harder lopen. Maar dit is een wel heel gemakkelijke uitspraak en zeker niet waar. Er is een kantelpunt waarop een lichter gewicht je echt niet gaat helpen.

Eigen ervaring

Een artikel schrijven over dit onderwerp is risicovol. Want het is een enorm subjectief onderwerp en er zijn veel meningen. Maar ik schrijf uit eigen ervaring. Ik deed aan duursport en had anorexia. En ook ik merkte dat er een kantelpunt was. Gelukkig maar.

Als (top)sporter leef je vaak op een bepaald randje. Als de topvorm er moet zijn, bereik je dat randje. Voedingsdeskundigen, coaches en diëtisten kunnen je helpen dat zogenaamde randje te bepalen. Dat randje is het ideale gewicht om maximaal te kunnen presteren. Voor de echte top is dat over het algemeen een gewicht wat lager ligt dan wanneer de topvorm er niet is of niet hoeft te zijn. Ben je op dat randje, dan balanceer je. Je bent vatbaarder voor virussen en moet echt uitkijken er niet onder te komen. Onder professionele begeleiding zorg je ervoor dat wanneer je niet op de toppen van kunnen hoeft te presteren, je iets boven dat randje gaat zitten. Want je kunt niet altijd op de rand leven, dat is ongezond.

> Bekijk hier ons testpakket gelletjes

Signalen die je niet moet negeren

Alleen de echte top heeft over het algemeen de genoemde professionele hulp. Zoals ik al aangaf merkte ik dat ik bij een bepaald (licht) gewicht ineens niet meer goed ging presteren. Op dat moment deed ik op hoog niveau aan wielrennen. Ik ging niet meer harder klimmen, maar juist langzamer. Toen ik aankwam in gewicht en sterker werd hierdoor vloog ik de bergen op. Het bewijs: lichter is niet altijd beter.

Het is zeker niet zo dat er sprake is van een eetstoornis of eetgestoord gedrag wanneer de balans even kwijt is. Maar houd de volgende signalen in de gaten en zoek hulp als je het idee hebt dat je een paar van deze signalen aantikt.

  • Je bent veel bezig met eten en niet eten in je hoofd.
  • Je compenseert eten met extra beweging of sport.
  • Je staat veel op de weegschaal, je gewicht wordt steeds meer een ‘obsessie’.
  • Je wordt lichter, maar lijkt minder goed te herstellen van trainingen.
  • Je prestaties verslechteren.
  • Je bent vaker ziek, hebt het koud terwijl anderen nergens last van hebben.
  • Je vermijdt sociale activiteiten waarbij gegeten of gedronken wordt.
  • Voor vrouwen: je menstruatie blijft uit.

Je lichaam is vaak in staat om nog heel veel te herstellen. Maar niet altijd. Te lang ondergewicht of een ongezonde balans kan leiden tot ernstige aandoeningen als botontkalking (osteoporose) of onvruchtbaarheid.

> Lees ook: Hoe houd / krijg ik een gezond gewicht als hardloper?

Mijn advies: trek op tijd aan de bel.

***

Wil je meer advies over dit onderwerp of gewoon eens even met iemand bellen of mailen hierover. Dat kan. Neem contact op via info@runbites.nl

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.