Hoe houd / krijg ik een gezond gewicht als hardloper?

Hoe houd / krijg ik een gezond gewicht als hardloper?

Hardlopen en gewicht. Een thema dat altijd actueel en veelbesproken is. Wat is een gezond gewicht voor hardlopers? En wanneer wordt het ongezond? 

Er is niet één gezond gewicht. Wanneer je bijvoorbeeld een vrij gespierde bouw hebt maar een laag vetpercentage, kan je hetzelfde gewicht hebben als iemand met dezelfde lengte, maar met weinig spiermassa en meer vetmassa. Het gewicht is dan hetzelfde, maar de mate van gezondheid verschilt.  

Hoe krijg ik een gezond gewicht? 

Door gezond te eten en voldoende te bewegen zou je in principe ‘vanzelf’ een gewicht moeten bereiken dat past bij jouw lichaam en je levensstijl. Maar dat is vaak niet zo eenvoudig. Er zijn verschillende manieren om te berekenen wat jouw energiebehoefte is. Lees dit hier. Wanneer je dit weet, kan je eens een tijdje je voeding bijhouden en er voor jezelf achter komen of je meer energie binnenkrijgt dan je ongeveer verbruikt.  

Wanneer je graag iets wilt afvallen, dan is mijn advies om te zorgen dat je dit geleidelijk doet. Zeker, wanneer je ook graag nog wilt trainen en energie wilt houden voor andere dingen als werk en gezin. Wanneer je ongeveer 300-400 Kcal per dag onder je energiebehoefte gaat zitten, zal je geleidelijk en duurzaam gewicht verliezen. Gezonde voeding bestaat uit koolhydraten, vetten en eiwitten.

> Lees ook: Zo doseer je je koolhydraten tijdens je trainingen

Hoe houd ik een gezond gewicht?

Wanneer je op een gewicht komt dat past bij jou en je levensstijl en goed voelt, kan je vervolgens de inname wat verhogen zodat je dit gewicht ook behoudt. 

Wanneer is mijn gewicht ongezond? 

Wanneer je veel sport en gezond eet kan het zijn dat je gewicht verliest en / of blijft verliezen. Deze signalen kunnen erop duidelijk dat je wat te ver bent gegaan: 

  • Je wordt als vrouw niet meer ongesteld. 
  • Je hebt het vaker koud dan eerst (wanneer anderen dat helemaal niet hebben). 
  • Je hebt weinig energie. 
  • Je sportprestaties gaan achteruit. 

> Lees ook: Zo bereken je je energiebehoefte

***

Het is mogelijk om een voedingsadvies op maat bij ons af te nemen, afgestemd op jouw persoonlijke doelstellingen. Neem hiervoor contact op via info@runbites.nl 

 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.