De verschillende soorten eiwitten: caseïne, wei, dierlijk en plantaardig

De verschillende soorten eiwitten: caseïne, wei, dierlijk en plantaardig

Iedereen heeft eiwitten nodig. De eiwitbehoefte voor duursporters ligt wat hoger dan voor mensen die niet aan (duur)sport doen. Meer informatie over je eiwitbehoefte per dag vind je hier. In dit artikel besteden we aandacht aan de verschillende soorten eiwitten. 

Je kunt eiwit allereerst onderverdelen in dierlijk eiwit en plantaardig eiwit. Dierlijk eiwit kan je vervolgens weer onderverdelen in wei (whey) eiwit en caseïne eiwit. 

Dierlijke en plantaardige eiwitten 

  • Dierlijke eiwitten vind je met name in producten als vlees, vis, eieren en zuivelproducten. Kwark bevat bijvoorbeeld veel eiwit. 
  • Plantaardige eiwitten vind je terug in brood, havermout, rijst, pasta, peulvruchten (kikkererwten, linzen), noten, paddenstoelen en plantaardige zuivel. 

Dierlijke eiwitten zijn ‘van betere kwaliteit’ dan plantaardige eiwitten. Ze bevatten meer essentiële aminozuren dan plantaardige eiwitten. Als je een puur plantaardig dieet volgt dan kan je als vuistregel aanhouden dat je behoefte aan eiwitten ongeveer anderhalf keer zoveel is als van iemand die dierlijke eiwitten consumeert.  

> Lees ook: Zoveel eiwitten heb je nodig op een dag

Wei eiwit en caseïne eiwit 

Je kunt dierlijke eiwitten verder in twee soorten verdelen: wei-eiwit en caseïne-eiwit. 

  • Wei-eiwit (Whey Protein) wordt sneller opgenomen in het lichaam dan caseïne-eiwit en heeft een hoge biologische waarde. 
  • Caseïne-eiwit (Casein Protein) heeft wat langer nodig om in het lichaam opgenomen te worden. 

Wanneer je echt een hele zware (kracht)training hebt gedaan, dan heb je eigenlijk direct eiwitten nodig om je spieren sneller te laten herstellen. Omdat wei eiwit sneller wordt opgenomen, kan je in dat geval het beste kiezen voor een eiwitshake op basis van wei. Wanneer je geen zware krachttraining hebt gedaan, is het niet essentieel dat je snelle eiwitten neemt en kan je ook kiezen voor caseïne. Deze vorm van eiwit vind je bijvoorbeeld in kwark. Dit is ook een goede bron van eiwit om voor het slapen te nemen. Zo kan je lichaam gedurende de nacht de eiwitten verwerken en helpt het mee om je spieren te laten herstellen! Lees hier ons artikel over optimaal herstellen na een wedstrijd 

We hebben diverse soorten eiwitproducten in ons assortiment, zowel plantaardige eiwitproducten als dierlijke eiwitproducten. 

> Bekijk hier al onze hersteldranken

Mirthe adviseert en begeleidt als (sport)voedingsdeskundige sporters bij het optimaliseren van hun dagelijkse voeding. Mirthe is zelf een fanatieke duursporter en loopt onder andere ultratrails en marathons. 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.