5 Tips om niet ziek te worden voor een belangrijke wedstrijd

5 Tips om niet ziek te worden voor een belangrijke wedstrijd

Als je veel traint kan je weerstand wat lager zijn en kun je sneller verkouden of ziek worden. Wat kun je doen om het risico om ziek te worden zo laag mogelijk te houden? Met deze 5 tips minimaliseer je de kans op snot of erger. 

Voeding

Misschien een no-brainer: zorg ervoor dat je energie in balans is. Eet dus voldoende en probeer niet nog een laatste kilo kwijt te raken, dat is vlak voor een wedstrijd niet het juiste moment. Herstel met voldoende koolhydraten tijdens je training en met een combinatie van eiwit en koolhydraten na je training. Eet voldoende groente en fruit.

Hygiëne

Let wat meer op een goede hygiëne: was je handen wat vaker, neem een antibacteriële gel mee voor onderweg en vermijd drukke ruimtes (bijvoorbeeld een volgepakte trein). Behandel kleine wondjes of blaren direct om infecties te voorkomen.

Rust en herstel

Ook heel belangrijk om voldoende rust en herstel in te bouwen in het trainingsschema en stress uit de weg te gaan. Dus als je weet dat bepaalde projecten of klussen jou stress geven, probeer ze dan even uit te stellen tot na je wedstrijd. 

Supplementen

Het NOC NSF adviseert topsporters om vier weken voor een belangrijke wedstrijd extra supplementen te nemen om je immuunsysteem een boost te geven zodat je zo min mogelijk kans maakt om ziek te worden. Aanbevolen supplementen zijn probiotica, vitamine D (25 mcg (1000 IE) /dag) en vitamine C (600 mg per dag, twee weken voorafgaand aan de wedstrijd). Misschien ben je geen topsporter, maar maak vooral gebruik van dit advies. 

Oei te laat! 

Maar bestaat er ook een wondermiddel als je al wat snotterig bent, of iets voelt opkomen? Advies van het NOC NSF is om direct met zink-zuigtabletten te starten (15 mg per dag).

> Lees ook: Hoe herstel je optimaal na een zware training of wedstrijd?

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.