Start to trail: dit neem je mee op je trail

Start to trail: dit neem je mee op je trail

Trailrunnen is steeds populairder onder hardlopers. En terecht. Lekker dwalen over onverharde paden,  genieten van de omgeving en ondertussen stiekem echt sterker worden. Maar wat neem je mee als je wat langer op pad gaat? En waar let je op?

Anders dan bij hardlopen op asfalt is iedere stap die je op onverhard terrein zet anders. Hierdoor train je veel meer verschillende spieren. En doordat je jezelf meer in balans moet houden, train je ook nog eens je core meer dan tijdens vlakke duurlopen op asfalt. In het begin zullen je enkels en voeten mogelijk nog wat moeten wennen, maar mijn eigen ervaring is, dat ik meer onverharde kilometers kan maken dan verharde kilometers zonder ‘overal last van te krijgen’. Met name een afwisseling tussen asfalt en onverhard terrein werkt voor mij persoonlijk supergoed om zowel sterk als snel te worden. Mijn duurlopen doe ik allemaal onverhard, tempotraining op het asfalt.

Wat mij betreft is een aantal dingen echt onmisbaar tijdens het trailen. Ik deel ze met je!

  1. Trailvestje

Zeker bij langere afstanden, maar ook bij het lopen van korte afstanden, is een trailvestje onmisbaar. Het kan wat koud zijn als je start met je loopje. Wanneer je dan start met een extra laagje, kan je eventuele kleding gemakkelijk opbergen in je trailvestje. Ook eten en drinken, telefoon en sleutels neem je gemakkelijk mee dankzij het vestje. Bij RUNBITES verkopen we de superfijne vestjes van ARCh Max. Deze zitten echt strak op je lijf, waardoor deze niet schudden of schuren. Ook kunnen ze makkelijk in de was. Ik gebruik ze zelf al jaren bij al mijn trainingen en ook bij wedstrijden.

  1. Softflasks

Voldoende drinken tijdens het lopen is enorm belangrijk. Trailrunners kiezen over het algemeen voor wat langere routes en op onverhard terrein ben je sowieso vaak wat langer onderweg. Voldoende drinken meenemen is dus belangrijk. In de vestjes kan je zogenaamde softflasks stoppen, die je onderweg gemakkelijk bij kunt vullen. Je ziet ook geregeld camelbags voorbij komen, maar uit eigen ervaring weet ik dat onderweg bijvullen wat omslachtiger is dan het hervullen van een flesje. Bij RUNBITES hebben we softflasks van 500 ml en 300 ml, ook van ARCh Max.

  1. Voeding

Voldoende koolhydraten aanvullen tijdens het lopen is belangrijk, en dus ook bij het lopen van trailruns. Zeker wanneer je ook veel heuvel- / bergop loopt, zal je geregeld hiken. Omdat je dan je tempo verlaagt en minder snel een misstap maakt, is dat het ideale moment om even te eten. Omdat de intensiteit dan over het algemeen ietsje lager ligt, krijg je vaste voeding gemakkelijker  weg. Zeker bij lange trailruns vind ik de Bio Energy Bar van Lightning Endurance perfect en goed vullend. Ook de Jelly Bars van GoldNutrition neem ik graag mee. We hebben ook trailrunpakketten samengesteld waarmee je lekker van alles kunt testen tijdens het trailen.

  1. Hydrotabs

Zoals ik al aangaf in het stukje bij softflasks is het fijn om onderweg gemakkelijk je flesjes bij te vullen. Wanneer je dan ook nog hydrotabs meeneemt, kan je direct je eigen sportdrank met elektrolyten maken. Zo zorg je ervoor dat het vocht goed wordt opgenomen in je lichaam.

Geniet van de trails!

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.